Наскоро избраният нов лидер на лейбъристите обяви, че не би натиснал червения бутон за ядрена атака при никакви обстоятелства. За Джереми Корбин подобен ход не е релевантен при какъвто и да е сценарий. Но дали наистина съществува това прословуто копче, което ще отприщи ядрена атака?

Обама, Путин, Оланд, Камерън или други лидери, седящи в тъмна стая пред един единствен червен бутон, готови да дадат ход на масирано ракетно нападение... Драматична картина, обрисувана често в трилър романите и кино продукциите. 

Но истината е, че Корбин няма от какво да се притеснява, в случай че стане премиер на Великобритания, защото такъв бутон просто не съществува, пише БиБиСи.

Факт е, че крайното решение за пускане в действие на ядрения арсенал се взима от премиера (или негов заместник, ако е извън страната). Но заповедта трябва да мине през редица процедури преди да бъде изпълнена.

При решение от Даунинг Стрийт 10 машина, разположена на тайна локация в база на военното министерство, печата код. Той трябва да съвпадне с кода, който се пази в сейф на борда на ядрена подводница.

Двама офицери, които са подлагани на постоянни тестове за психическа стабилност, сядат в отделни кабини на подводницата и въвеждат двата кода едновременно – при съвпадение системата разрешава изстрелване.

Експерти посочват, че премиерът взима решението, но поне още няколко души участват в процеса, в това число правосъдният министър и висши военни командири.

Няколко дни след встъпването си в длъжност британският министър-председател пише писмо, което също се пази в сейфа на ядрената подводница. В това писмо премиерът посочва дали при негова/нейна смърт вследствие на ядрена атака, трябва да има ответен удар.

Изпълнението на евентуалната заповед трябва да се изпълни от командира на подводницата.

Според официални данни 9 страни разполагат с общо 16 300 ядрени глави. От съображения за сигурност процедурите за пускането им в действие са строга тайна.

Запознати твърдят, че по всяка вероятност има споразумение за обща процедура между част от страните, особено между съюзници като Великобритания, Съединените щати и Франция. 

Бутонът, който предизвиква масово, почти апокалиптично разрушение, не съществува, но служи за красноречива метафора за времената, в които всичко може да се свърши моментално и с натискане на няколко клавиша.

Още в края на 19-ти век парижки вестник публикува шеговита история как изобретателят Томас Едисон унищожава цяла Англия, свързвайки няколко кабела и натискайки само един бутон.

През 80-те години на 20-ти век един телевизионен скеч е много популярен на Острова. Американският президент Роналд Рейгън има две копчета до леглото си. На едното пише “nurse” (в превод “медицинска сестра”), а на другото “nukes” (в превод “ядрени оръжия”). Държавният глава се пресяга да натисне първия бутон, но не разчита надписа добре и натиска втория, предизвиквайки ядрен Армагедон.

Но, разбира се, подобни грешки в реалността са невъзможни.