Терористи от "Ислямска държава" се опитаха да превземат авиобазата в Дейр-ез-Зор, където има руски Су-34. В настъплението са участвали няколко десетки джихадисти. Те щурмували входа на базата с камион, натъпкан с взрив, но сирийски бойци са го обезвредили още на подстъпите, съобщава pronedra.ru, позовавайки се на арабски медии.Независимо от неуспешното начало, екстремистите решили все пак да атакуват базата, в резултат на което 27 терористи били убити, а останалите си плюли на петите. Според военен източник от Сирийската правителствена армия, военнослужещите от 137-а артилерийска бригада, част от 17-та дивизия, при отбраната на обекта и по време на неуспешния опит за проникване в летището в Дейр-ез-Зор, са унищожили много терористи.

Джихадистите изгубли в сражението 3 БТР-а, на които били монтирани зенитно-ракетни комплекси. Сирийските спецслужби са разпознали сред загиналите екстремисти известни терористи, издирвани от доста време. Това били командири на подразделения на ИД от Саудитска Арабия и Ирак като Абу Абдел-Рахман, Хусейн ал-Вади, Хамам ал-Турк, Хасан Абу Наим, Ибрахим Шариф Шамир, Мохамед Махмуд ал-Усман и Юсиф Абдел-Азиз Кадим.

Сирийски военни са посочили, че дръзката атака срещу добре въоръжената охрана на руската авиобаза е един вид акт на отчаяние на камикадзета, решили, че могат да унищожат руските самолети. В резултат на ударите на руската авиация, както по-рано днес бе съобщено, в редиците на ИД расте паниката и джихадистите са започнали да евакуират семействата си в Ирак.