Ако приемате лекарства за понижаване на налягането, антидепресанти, лекарства за лечение на рак, сърце, или антибиотици, от диетата, изхвърлете грейпфрута във всички му форми. Както предупреждават канадските експерти от университета Онтарио, грейпфрут в комбинация с 43 вида лекарства, може да предизвика отравяне, дори и смърт.Този плод съдържа химикали, които пречат на ензимите да разграждат отделните химикали в червата, поради което лекарството може двойно, дори тройно да навреди на организма.

Последиците от пиенето или яденето от грейпфрут в комнинация с тези лекарства, включват и вътрешен кръвоизлив, промяна на сърдечния ритъм, увреждане на бъбреците и изненадваща смърт.


"Една таблетка с чаша сок от грейпфрут , може да бъде равна на доза от десет таблетки с чаша вода. Хората не вярват в това, но може да се докаже. Вашата терапия може да се превърне в истински отрова само заради сокът от грейпфрут", поръчал лидера на изследователския екип Дейвид Бейли.

Какво се случва в тялото, когато приемаме грейпфрут с лекарства?

Грейпфрутът съдържа фурнокумарини, които блокират нормалното разграждане на ензимите при взаимодействието с определени медикаменти, пише lekar.bgТова води до опасно повишаване на количеството лекарствено вещество в тялото до токсични граници – все едно сте приели много по-висока доза от предписания медикамент.