Двама тартори в предизборния пазар са задържани след като поискали 10 000 лева, за да осигурят 100 ромски гласа за вота в Горна Малина в края на октомври.

Първите арести са извършени след разследване на Нова телевизия.

Стефан Методиев-Пастора предложил 40 гласа на поставените лица. Той работи заедно със Златко Георгиев-Циганина, който пък е познат от скандала с търговия на гласове от парламентарните избори миналата година, в който пастори продаваха гласове.
„Значи аз ви го казвам - не по-малко от 100 лв. на човек, като 70 лв. се дава капаро и остава 30 лв. за нас", обяснява Стефан Пастора.

Двамата тартори, които осигуряват ромски гласове, поискали 10 000 лева за 100 гласа.

В разследването се включила и прокуратурата. Тя задържала мъжете в деня, в който трябвало да получат от поставените лица поисканото от Пастора капаро от 4000 лева.

Разследващите подготвили плик с бели хартийки и сложили 10 лева, описани от прокурор. Полицията чакала на уреченото място под прикритие. Белезниците щракнали в момента, в който Пастора взел парите.

Стефан Пастора и Златко циганина ще останат в ареста за 72 часа.

Районният прокурор на Елин Пелин Мария Стоянова обясни, че Прокуратурата образува досъдебни производства, когато са на лице достатъчно данни, че е извършено престъпление и след като се получи законен повод за това.