Затягат се мерките срещу купуването на шофьорски книжки, обобщава Нова ТВ.

До месец във всички зали за провеждане на изпити ще бъдат монтирани устройства, които да заглушават мобилните телефони. Целта е да спрат опитите за подсказване и "преписване".

Вдига се и образователният ценз, необходим, за да вземем книжка - ще се допускат само кандидати със завършен 10-и клас, а не както до сега, след диплома за 8-ми.

Основната цел е да се намалят катастрофите и да се спрат опитите за купуване на шофьорски книжки от необразовани кандидати.

"Необразованият и неграмотен водач е изключително опасен на пътя. Не познава знаците и правилата. Ставали сме свидетели на много произшествия, предизвикани от неграмотни водачи. Не спират на стоп, отнемат предимство, изправарват на завои", обяснява Цветелин Цветанов, шеф на "Автомобилна администрация".

Мярката за ценза обаче ще стане реалност едва от 2022 г.

Кристина е кандидат-шофьор и е сигурна, че, за да си на пътя трябва да си подготвен - затова всеки час кормуване за нея е важен. В противен случай, смята тя, рискът е за всички участници в движението.

Според инструктора й Петя Дженева всеки водач, който кара без книжка или е купил правото си да шофира, е изключително рисков на пътя.

"Той минава на едно кръстовище на абсолютен риск, чакайки да няма никакви автомобили или тези пред него да го поведат и да му покажат кое е правилното действие".

От началото на годината от над 100 000 кандидат-водачи две трети успяват да вземат успешно книжка. 327 изпита обаче са анулирани.

"Имахме ситуация, в която 20-годишна жена се яви вместо друга, на 40 години. Подобни случаи са доста. Има и такива с технически средства за преписване – слушалки, сим карти", обяснява Цветанов.

За да спрат измамите по време на решаване на листовките, системата ще заснема в избрани моменти курсистите, а сигналът на телефоните ще бъде заглушаван.

От началото на октомври се сложи официално край на решаването на листовки на хартия, от тук нататък всички теоретични изпити ще се провеждат по електронен път – на таблет.