Двама души, извършващи търговия с гласове, бяха задържани след разследване на Нова ТВ.

Разследващите журналисти тръгнали по следите на схемата след сигнал, че изборите в Горна Малина ще бъдат купени.

Със Стефан Методиев, по прякор Пастора, преговаря подставено лице. Той обещава поне 40 гласа.

"Значи, аз ви го казвам - не по-малко от 100 лв. на човек, като 70 лв. се дава капаро и остава 30 лв. за нас", обяснява схемата той.

Пастора не работи сам. С него е и Златко Георгиев, с прякор Циганина. Той е познат от разследване на Марин Николов за търговията с гласове на парламентарните избори, извършвано от пастори.

Година по-късно Златко признава, че не се притеснява нито от полицията, нито от телевизията.

От срещите с двамата тартори, които осигуряват ромски гласове, журналистите разбират, че трябва да даде 10 000 лева за 100 гласа.

На следващия ден Пастора иска капаро. Съветва поставените лица да побърза, за да не ги ангажира друг. Междувременно, от свои източници прокуратурата разбира за разследването на Нова ТВ и се включва.

Екипът на телевизията организира срещата, на която трябва да се даде капарото - 4000 лева. Разследващите подготвят плик с бели хартийки и слагат 10 лева, описани от прокурор.

На уреченото място под прикритие чака и полицията. Белезниците щракват в момента, в който Пастора взима парите.

Стефан Пастора и Златко Циганина ще останат в ареста за 72 часа.

Прокуратурата образува досъдебни производства, когато са на лице достатъчно данни, че е извършено престъпление и след като се получи законен повод за това, обясни районният прокурор на Елин Пелин Мария Стоянова.

Цялото разследване на Тина Ивайлова гледайте в понеделник в предаването "Здравей, България".