Нов скандал избухна днес във Ватикана, след като в навечерието на насроченото за неделя откриване на Синода на католическите епископи, посветена на проблемите на семейния морал, 43-годишният полски сановник Кшищов Харамса, служещ на Конгрегацията за доктрината на вярата /бившата Света инквизиция/ и секретар на Международната теологическа комисия, публично призна нетрадиционната си сексуална ориентация.

Говорителят на Ватикана, отецът йезуит Федерико Ломбарди определи това изявление в навечерието на Синода като "много сериозно и безотговорно". Според отец Ломбарди, Харамса "обрече срещата на неуместен натиск от страна на медиите." Той добави също, че висшият сановник вече няма да може да изпълнява служебните си задължения в Римската курия и в Папския университет. "По-нататъшната съдба на Харамаса като сановник е в компетенциите на ръководството на неговата епархия," - каза Ломбарди.

Самият Харамса каза, че разбира, че ще трябва да се откаже от функциите си. Според него, той е искал да се противопостави на изблиците на "параноя, с която църквата приема сексуалните малцинства." Прелатът каза, че се готви да публикува книга с мислите си по тази деликатна тема.