Горските вместо с пушка вече ще ходят с таблет констатира премиерът Бойко Борисов в Габрово при представянето на нова информационна система за издаване на електронни превозни билети за дървесина.

Той изненада очакващите го хора, като слезе от шофьорската врата на джипа на НСО.

Електронната система дава възможност за директна връзка с Изпълнителната агенция по горите, НАП и митниците. Тя е разработена от северно-централното горско предприятие и от първи декември ще бъде внедрена навсякъде.

Струва само 17 хил. лева, а се очаква да спести около 6 млн. лева от бракониерската сеч, каза земеделският министър Десислава Танева, която също присъства на събитието.

“От десетилетия наред в новата ни история се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората, как фирми на тая или оная партия , тоя и оня олигарх секат. За радост колегите в министерството на земеделието и горските положиха огромни усилия. На практика се получава следният ефект: всеки труп дървесина може да бъде проследен от кого и как е отрязан, транспортиран и платен. Освен това всеки гражданин, който срещне камион с дървесина, ще може през интернет да провери, задавайки регистрационния номер, дали е законен, или не.

Звъниш на 112 или на която искаш телевизия или радио, през това време горските и полицията идват и го задържат”, коментира Борисов. Очакваме не само милиони да спестим, но най-вече контрабандата и незаконната сеч ще бъдат предотвратени, обясни премиерът.

“Всеки полицай мога да го накарам сега да спира тези камиони и да гледа тези превозни билети. Те сега нали имат таблети, купили сме им, така че няма мърдане”, коментира той.

Премиерът благодари на горските затова, че правят горски пътища в пограничните райони. Там, където загинаха хора, сега имаме горски пътища за близо 50 милиона”, похвали ги Борисов.

Той поздрави ловците за откриването на лова и им пожела наслука. Според него над 100 хиляди ловци са излезли по Балкана. Предупреди ги да внимават с оръжието и да щадят дивеча.

“Не знам друга държава да има толкова дружинки и толкова много разрешен дивеч за отстрел. Така че нашите ловци са доста привилегировани”, завърши Борисов.

Премиерът седна отново зад волана и на тръгване да огледа строящ се мост на обходния път на Габрово към Шипка. Преди да напусне паркинга на горското предприятие, той спря да поговори през прозореца с дете на служителка, която показваше новата униформа на горските. “Да го пускаш да тренира”, подвикна той на жената.