Подвизите на британския ММА боец в курорта Слънчев бряг са ярка илюстрация на това, което се случва с човек след употребата на наркотици от новото поколение и подобни инциденти далеч не са рядкост.

Това коментира за БГНЕС д-р Иван Добринов, началник на Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево.

С развилнелия се хулиган, показал нечовешка сили, безчувствен за стоп-патроните и държан в белезници дори на болничното легло, трудно се справиха и подготвени полицаи. Какво обаче би станало, ако такава сила се изправи срещу възрастни родители или съвсем случайни хора?

"Ако избегнем сензацията и комедийния елемент, през последните години имаме все повече младежи, които комбинират по няколко различни психоактивни вещества, ефектът от което на практика е непредсказуем.

Много от тях тренират активно фитнес, бойни изкуства и комбинират синтетични наркотици

от типа на синтетичните канабиноиди, амфетамини, ефедрин, алкохол, хормонални препарати със стероиди. Това води до непредсказуеми промени в поведението.

Много честа е физическата агресия, импулсивните прояви, емоционалната лабилност, на моменти - грубото дезорганизирано поведение", обяснява специалистът.

Той разказва конкретен случай на постъпил наскоро в отделението му младеж, комбинирал четири или пет психоактивни вещества. "Ефектите се променят буквално за минути. В един момент е агресивен, троши, буйства, удря си главата, напада околните, в следващия момент спира да диша и губи съзнание. Просто ситуацията става неконтролируема".

Налага се намесата на полиция, спешни центрове, спешна консултация с психиатър, бърза хоспитализация в психиатрично отделение, за да се избегнат тежки агресивни или автоагресивни прояви, обяснява д-р Добринов.

Лечението е много трудно, защото, след като се овладее острото състояние,

най-често такива пациенти биват изписвани от здравното заведение и първото, което правят, е да продължат употребата на вещества. След няколко дни те отново постъпват в психиатрията или в някое полицейско управление и нещата се повтарят, докато - често - не се стигне и до тежък инцидент.

По думите на лекаря през последните две-три години се наблюдават много такива тежки инциденти.

"Имаме случаи с оръжие, с ножове, лопати, дори със самурайски меч имахме един младеж, който или по време на интоксикация, или по време на тежко усложнение като психоза започва да напада околните.

Има случаи, когато и след първа употреба на такова вещество, ако човекът е по-чувствителен, може да развие психоза или да има прояви на тежка агресия."

Според лекаря проблемът на новите,

синтетични наркотици е, че много от тях действат по-дълго от познатите

Докато кокаинът действа половин час, ефектът от амфетамините трае около шест часа, а от метамфетамина - 12.

Обикновено хората, извършили криминално деяние, биват осъждани и въдворявани в психиатричното съдебно отделение в Ловеч, където попадат престъпници с тежки криминални деяния като убийства.

Известни са вече няколко случая, в които са пострадали близки и роднини на нападателите, като вкл. има и убийства.