Американската страна уведоми руското Министерство на отбраната, че в зоната на действие на руската авиация в Сирия „няма никой друг освен терористи“.

Руските удари са довели до паника и дезертьорство сред наемниците на „Ислямска държава“, които искат да избяган в Европа.

Това обяви пред журналисти ген. Андрей Картаполов, началник на Главното оперативно управление в Генщаба на руската армия.

„Американците ни уведомиха по време на контактите, че в този район няма никой друг освен терористи“, увери Картаполов в Националния център за управление на националната отбрана.

Той припомни, че руската страна предварително е уведомила за началото на въздушните си удари в Сирия срещу обекти на групировката „Ислямска държава“ (ИД). “Един от първите информирани сутринта на 30 септември бе американският военен аташе в Ирак по въпросите на сигурността полковник Хади Петро”, уточни Картаполов. По думите му той бил осведомен от руския представител в Багдад ген. Кураленко.

"Тази информация бе предадена на нашите чуждестранни колеги по линия не само на Министерството на отбраната, но и на Министерството на външните работи", подчерта още ген. Картаполов.

"По време на тези контакти ние препоръчвахме да бъдат изтеглени от района всички инструктори и съветници, а също онези ценни специалисти, които са се подготвяли с парите на американските данъкоплатци. Ние също препоръчахме да се прекратят полетите на летателните апарати в района на действие на нашата авиация", разкри генералът.

„Ударите се нанасят денонощно от авиобазата "Хмеймим" по цялата територия на Сирия. За три денонощия успяхме да подкопаем материално-техническата база на терористите и съществено да понижим техният боен потенциал", изтъкна още генералът. По думите му „разузнаването засича, че бойците (на ИД) напускат контролираните от тях райони“. „В техните редици е настъпила паника и дезертьорство. Около 600 наемници зарязаха позициите си и се опитват да избягат в Европа“, изтъкна началник на Главното оперативно управление в Генщаба на руската армия.

Той увери също, че руската авиация не само ще продължи ударите, но и ще засили тяхната интензивност. Генералът каза също, че Москва е готова за сътрудничество с всички заинтересовани страни и призова те да си разменят информация. По думите му Русия е получила полезна информация за действията в Сирия само от Ирак, Иран и сирийската страна.