Популярната социална мрежа за споделяне на снимки често е критикувана за решението си да не позволява на жените да публикуват кадри, в които се виждат зърната на техните гърди. Причината за това решение се оказва, че е Apple.

Това е заявил изпълнителният директор на Instagram Кевин Систром по време на конференцията Dazed Media в Лондон, съобщава онлайн изданието Mic. Обяснението на Систром е съвсем семпло. Магазинът за мобилни приложения на Apple категорично забранява определен тип съдържание в приложенията. Сред тях попада и прекомерната голота.

Накратко, ако Instagram разрешава качването на такив снимки, когато някой потребител се оплаче, това може да доведе до свалянето на приложението от App Store и блокирането му за iOS. Единственият начин това да се промени е, Instagram да стане приложение, което е разрешено да се използва само от лица над 17-годишна възраст. В момента рейтингът на приложението е за над 12-годишни. Instagram обаче не възнамерява да променя рейтинга си, защото има много млади потребители, които използват приложението и искат да споделят и гледат нормални снимки, казва Систром.

Изданието Mic обаче отбелязва, че твърдението на Систром не издържа логически и изглежда повече като прехвърляне на вината от Instagram към Apple и бягане от отговорност. Изданието се аргументира с факта, че рейтингът на Twitter е 4+, но в микроблога могат да се споделят не само леко разголени снимки, но и порнографско съдържание. При това то е съвсем лесно достъпно и скрито зад само един предупредителен екран. Apple обаче не само не е забранила приложението на компанията, но и го интегрира в операционната система.

Недоволството от решението на Instagram продължава, като често известни личности също критикуват платформата. Последният случай е това лято, когато моделът Криси Тейген се опита да заобиколи правилата като публикува своя провокативна снимка, но преработена да изглежда като рисунка. Instagram я свали с аргумента, че разрешава снимки на рисунки с еротични елементи, но не и снимки с еротични елементи, които са преработени като рисунки. Други известни личности като Риана, Майли Сайръс и Скаут Уилис също критикуват платформата. Те са на мнение, че забраната е и форма на двоен стандарт, защото Instagram не вижда нищо нередно в снимките на полуголи мъже.