“Кюриосити” e ровър, който е изстрелян на 26 ноември 2011 г. от Земята и каца успешно в кратера Гейл на Марс на 6 август 2012 г. Мисията на марсохода е да изучи климата и геологията на планетата. Въз основа на данните учените от НАСА се надяват да разберат доколко Марс е пригоден за живот.

- Марсоходът “Кюриосити” установи наличието на въглерод, водород, кислород, фосфор и сяра. Откритието бе направено чрез изучаване на скали, които се формират във вода. Това са ключови елементи, необходими за живота.

- Органичният въглерод, намерен в скалите, е важен, тъй като органичните молекули са градивни елементи на живота. Откритието не доказва, че там има живот сега, но доказва, че е възможно да е имало в миналото.

- Ровърът засече изблик на метан на Червената планета, чието количество се увеличи десеткратно, а след това се разнесе. Метанът може да се произвежда от живи организми или чрез химични реакции между скали и вода.

- “Кюриосити” се натъкна на равнища на радиация, които надвишават ограниченията на НАСА за изпращане на хора на планетата. Въпреки това откритието ще помогне на учените да измислят начин за безопасно изпращане на астронавти.

- Атмосферата на Марс е обогатена с тежки изотопи на водород, въглерод и аргон. Това сочи, че Червената планета е загубила голяма част от първоначалния вид на атмосферата си.

- Гладките и заоблени скали, намерени от марсохода, свидетелстват, че те са се търкаляли по наклон поне няколко километра. Това предполага поток от течаща вода, дълбок до коляното на човек.

- Изпратената от хората сонда попадна и на вид сол, която кара водата да замръзва при много по-ниска температура. Нейното присъствие означава, че вода може да има в течна форма дори и на ледената повърхност на Марс.