Специалист откри 2 нови пролуки в сигурността на мобилната платформа Android. Те позволяват на хакерите достъп до смартфона чрез заразен сайт или MP3 и MP4 файлове, съобщава онлайн изданието на Motherboard. Откритието е на Джошуа Дрейк от компания Zimperium zLabs. Той споделя, че уязвимостта засяга всички версии на Android, включително най-новите.Според zLabs поне 950 млн. потребители са пряко изложени на риск, но не изключва броят им да достига и 1,4 млрд., или казано по друг начин - всички потребители на платформата. Компанията не се наема с подобно твърдение официално, защото не е проверила всички модели телефони, но тестваните показали наличие на проблема. За да се възползва от пролуката в сигурността, хакерът трябва да накара потребителя да посети предварително заразен уебсайт или да отвори MP3 или MP4 файл, които също са предварително подготвени. 

Това е лесно, защото може да предлага безплатна песен или видеоклип, което бързо ще провокира интереса на потребителя. Ако хакерът и неговата мишена са в една и съща мрежа, хакерът може да инсталира вируса директно, без да се налага неволното съучастие на потребителя, казва още Дрейк. Специалистите умишлено не разкриват всички подробности, за да намалят риска хакери да се възползват от тях.

Google е уведомен за проблема преди повече от месец и работи по отстраняването му. Тук отново на дневен ред излиза въпросът с достигането на софтуерните ъпдейти до устройствата на потребителите. След първия подобен бъг това лято водещите производители обявиха, че ще започнат ежемесечни софтуерни обновления на телефоните си заради сигурността. Дори и това обаче е частично решение на проблема, защото от него ще могат да се възползват само по-новите модели, докато потребителите с по-стари смартфони отново ще останат незащитени.