Вече може да дадем онлайн оценка на ресторанти, хотели, филми и правителствени институции, така че най-изненадващото за приложението Peeple, което дава възможност за оценяване на хора е, че никой досега не е имал куража да стартира нещо подобно, пише The Washington Post, цитирано от "Фокус".

След дебюта му, вероятно през ноември, ще бъдем в състояние да публикуваме отзиви и да даваме оценка от една до пет звезди за всеки, когото познаваме - бивши партньори, колеги, съседи. Няма възможност за отказ, ако някой въведе името ни в системата на Peeple, освен ако не нарушим условията за ползване на сайта. Негативните отзиви не могат да се променят или изтриват, тъй като това ще наруши концепцията. Всяко наше действие и взаимодействие би могло да попадне под критичния поглед на интернет общността.

“Хората правят обстойни проучвания, когато купуват кола”, казва Джулия Кордри, един от създателите на приложението. “Защо да не правим същия вид проучване и за други аспекти от живота си?” Кордри не вижда причина да не искаме да покажем характера си онлайн. Съоснователят на проекта Никол Маккълъф гледа на приложението от друг ъгъл. Като майка на две деца във време, когато хората не винаги познават съседите си, тя иска нещо да й помага да реши на кого може да се довери.

Предвид важността на такъв вид решения, условията за почтеност на Peeple са строги. За да напишем отзив, трябва да сме навършили 21 години и да имаме утвърден профил във Facebook, а отзивите трябва да се публикуват под истинското ни име. Трябва да потвърдим, че познаваме оценявания човек в една от три категории - лично, професионално или романтично. За да добавим някого за пръв път към базата данни, трябва да имаме мобилния му телефон. Положителните оценки се публикуват веднага, а негативните се задържат в лична “пощенска кутия” в продължение на 48 часа в случай, че някой би искал да ги оспори. Ако не сме регистирани в уебсайта и по тази причина не можем да оспорим негативни отзиви, в профила ни се показват само положителните оценки. Наред с това Peeble класифицира определен тип поведение като недопустимо, включително сексизъм, споменаване на информация за здравословно състояние, обиден език.

За съжаление на милионите хора, които скоро може да се превърнат в обект на оценяване в приложението на Кордри, тя не изяснява някои ключови въпроси, каквито са въпросите за предубежденията, достоверността и фундаментално погрешния подход хората да се оценяват в цифри, коментира The Washington Post. Ако трябва да използваме думите на философа Джарон Лание, Peeble е представител на технологиите, които поставят съдържанието на мрежата по-високо от отделния човек. Те са толкова обсебени от привидната магия на краудсорсинга, че пропускат да видят вредите за обикновените хора.