Наличието на определени видове полезни бактерии в тялото в ранна възраст би могло да предотврати развитието на астма, посочват канадски учени, цитирани от BBC News. Екипът е анализирал милиарди бактерии, които са естествена част от човешкото тяло. Изследвания на 319 деца са показали, че рискът от астма е по-голям при отсъствието на четири от бактериите. 
В тялото бактериите, гъбичките и вирусите надхвърлят броя на човешките клетки в съотношение десет към едно. Смята се, че този „микробиом“ има изключително значение за човешкото здраве. Учените от Университета на Британска Колумбия и Детската болница във Ванкувър са сравнили микробиомите на деца на три месеца и една година и рискът от астма на тригодишна възраст. Оказало се е, че при деца, при които на тримесечна възраст са липсвали четири вида бактерии - Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella и Rothia (Flvr), е установен по-голям риск от развитие на астма на тригодишна възраст. Този ефект не е наблюдаван при микробиомите на едногодишни деца, което означава, че първите няколко месеца са решаващи. Допълнителни експерименти са показали, че даването на бактериален коктейл на мишки, при които бактериите са липсвали, е намалило възпаленията на дихателните пътища на малките им. 
Астмата се проявява при дихателни пътища, които са по-чувствителни към раздразнения и инфекции. Заболяването засяга все повече хора. Едно от обясненията за тази тенденция е т.нар. „хигиенна хипотеза“, която предполага, че липсата на контакт с достатъчно микроби в детска възраст лишава имунната система от възможността да се настрои, за да разпознава разликата между приятел и враг.