Севернокорейският товарен кораб "Чхончхонган", който през юли 2013 г. беше задържан за опит за контрабанда на оръжие от Куба през Панамския канал, скоро може да се прибере вкъщи, след като собственикът на съда заплати глоба в размер на 693 333 долара.

"След като плати глобата корабът може да отплава от бреговете на Панама по всяко време", се казва в изявление на администрацията на Панамския канал. Когато приключат съответните формалности на миграционните власти, 32-мата членове на екипажа на севернокорейския кораб могат да отплават в желана от тях посока. В същото време трима севернокорейци - капитанът и двамата му помощници остават в ареста, тъй като трябва да се явят пред съда по обвинение в "опит да се навреди на колективната сигурност".

Корабът на КНДР беше спрян за рутинна проверка в Панамския канал на 10 юли 2013 година. Оказа се, че освен захар, превозва оръжия, включително компоненти за ракети, два самолета от съветско време МиГ-21 и друго въоръжение. Куба побърза да заяви, че на борда на кораба са остарели съветски оръжия, които са били изпратени на КНДР за ремонта и след това е трябвало да бъдат върнати на острова.

Първоначало панамските власти искаха глоба от 1 милион долара.

Десетте тона захар, под които са били скрити оръжията, властите на Панама възнамеряват да ги продадат на търг . Както бе посочено от администрацията на Панамския канал, такава възможност предоставят законите на страната, в случай на нарушение на правилата за използване на междуокеанския път от корабособствениците.