Оланд и Меркел настояха пред Путин руските удари в Сирия да бъдат само срещу "Ислямската държава". Путин напусна Елисейския дворец без да прави изявление.Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е настоял пред руския си колега Владимир Путин руските удари в Сирия да бъдат насочени само срещу групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Ударите трябва да засягат Даеш и само Даеш" (арабското съкращение за "Ислямската държава), каза Оланд. "И двамата наблегнахме на факта, че ИД е врагът, с когото трябва да воюваме", каза на съвместната пресконференция тази вечер след срещата на Нормандската четворка германският канцлер Ангела Меркел, отричайки каквито и да било различия в мненията с Оланд по отношение на подхода към сирийския президент Башар ал Асад.

Меркел заяви още след преговорите в Париж, че военната операция в Сирия няма да разреши конфликта. По думите й, необходим е политически процес. „Не мисля, че военната акция е способна да доведе до разрешаване на конфликта, необходимо е да се намери политическо решение”, каза германският канцлер. 

Руският президент Владимир Путин напусна Елисейския дворец без да прави изявление.

Руските удари в подкрепа на сирийския президент Башар Асад укрепват терористичната организация „Ислямска държава”. Това заяви американският президент Барак Обама на пресконференция в Белия дом. По думите на американския президент, руските удари по умерените противници на сирийския президент пречат и отлагат във времето решението на проблема. 

Според държавния глава Вашингтон и Москва наистина имат обща цел - унищожаването на ИД. За Русия обаче всички опозиционери били терористи, а това допускане може да доведе до бедствие.

При това самите американци ще продължат да воюват срещу „Ислямска държава”, но ще поддържат контакт и с умерената сирийска опозиция. Обама изрази готовност да работи с Москва, Иран и партньорите от Коалицията за смяната на властта в Сирия, която, по него, продължава да е възможна.

Обама бе категоричен, че Асад не трябва да остава на власт. „Това е позиция, от която ние никога няма да отстъпим”, каза още американският президент.

Обама подчерта, че противопоставяне между Русия и САЩ в Сирия няма. „Не става дума за противопоставяне между САЩ и Русия”, каза той и добави, че Вашингтон иска Русия да е „успешна”. По думите му, американските власти не възнамеряват да превръщат сирийския конфликт в руско-американска „индиректна война”. 

„Това не е някакъв шампионат по шахмат между свръхдържави”, подчерта Обама.