Тони Блеър съветвал полковник Муамар Кадафи да се оттегли и да се скрие на сигурно място малко след като избухнаха протестите срещу либийския държавен глава, довели до свалянето и убийството му. Това стана ясно след като Държавният департамент на САЩ публикува имейл, съдържащ разговора на бившия британския премиер с либийския диктатор от 25 февруари 2011 година, съобщава „Индипендънт”.По това време страната е разтърсена от протестите, част от т.нар Арабска пролет. Световната общественост остро осъжда режима на Кадафи, след като стават ясни бруталните методи за разгонване на протестиращите. ООН издава резолюция срещу „огромното и систематично нарушаване на човешките права”.

В тази напрегната ситуация Тони Блеър провежда „много личен разговор” по телефона със своя бивш съюзник, който е стенографиран и изпратен под формата на имейл от неговия ръководител по стратегическите въпроси Катрин Римър до Джейк Съливан – старши-съветник на Хилари Клинтън.

По думите на Римър, Блеър изпратил „много силно послание”, че насилието трябва да спре и Кадафи трябва да се оттегли, за да позволи мирен преход към ново правителство. Тя цитира Блеър да казва: „Най-важният ключ към всичко е, че кръвопролитието и насилието трябва да спрат”.

„Ако имате безопасно, на което да отидете, трябва да отидете там, защото това няма да завърши мирно, освен ако не стане така и трябва да има процес на промяна. Този процес може да бъде управляван и трябва да намерим начин да го управляваме. Говорил съм с хора и всички искат мирен край на това”, заявил Блеър.

Той посъветвал полковника да демонстрира готовност да се ангажира в процеса на промяната и да нареди на силите си за сигурност да не прилагат насилие. Блеър намекнал, че може да се опита да убеди западните правителства да участват в мирното разрешаване на кризата.

„САЩ и ЕС са на твърда позиция сега и ще трябва да им дам нещо, което да ги увери, че всичко ще свърши мирно. Ако хората видят, че лидерът им отстъпва, те ще бъдат доволни. Ако минат 1-2 дни, ще изпуснем момента. Казвам това, защото го вярвам наистина. Ако не се справим с това много бързо, ще минем момента, от който няма връщане назад”, обяснил Блеър на Кадафи.

На следващия ден Съветът за сигурност на ООН замрази сметките на Кадафи, ограничи пътуванията му и даде правителството му нас Международния наказателен съд.

Няколко дни по-късно – през март, Великобритания се присъедини към международната коалиция, която нанесе въздушни удари, наложи блокада на Либия и помогна на бутновниците да се бият срещу властта. Акцията на НАТО трае до август 2011.

През август Муамар Кадафи се опита да избяга, но беше заловен по време на сраженията в Сирт. По първоначални данни умира от прострелна рана на 20 октомври. По-късно ръководителят на Преходния съвет Махмуд Джибрил казва, че Кадафи е бил измъчван и убит под натиск от определени страни, за да „останат тайните му с него“. Погребан е на 25 октомври 2011 г., заедно със сина си Мутасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис в пустинята, някъде в южната част на страната.

По време на мандата си като министър-председател Тони Блеър беше човекът, сложил край на международната изолация на Кадафи с т.нар. сделка в пустинята през 2004 година. Процесът срещу българските медицински сестри в Либия също беше в контекста на опитите на Кадафи да си извоюва по-добри позиции на международната сцена и да сложи край на санкциите, наложени през 80-те години. През 2001 година Великобритания и България съвместно подават резолюция, с която санкциите на Либия да бъдат свалени напълно, след като ООН ги е вдигнала частично.

Междувременно в нова биография на настоящия премиер Дейвид Камерън се твърди, че след края на мандата си Тони Блеър се опитвал да се намесва в политиката на наследника си и го съветвал да е по-благосклонен към Либия. Той дори влязъл в ролята на посредник и съобщил на Камерън, че Кадафи бил готов на сделка.