Депутатите приеха окончателно промени в Закона за бежанците, според които мигрантите ще имат право да си търсят работа, докато получат международна закрила.
Чужденец, търсещ закрила, ще има право на достъп до пазара на труда, ако производството не приключи до три месеца от подаването на молбата му поради независещи от него причини, беше записано в закона. 

Въвежда се понятието "международна закрила", което включва статут на бежанец и хуманитарен статут. Закрилата, която България ще предоставя на чужденци, ще включва убежище, международна закрила и временна закрила.

Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава, и които не могат по тези причини да се завърнат там. 

Получилите убежище ще могат да сключват споразумение за интеграция. 
Ще се изисква становище от ДАНС при даването на международна закрила, съобщи БНР. 

Промените са с цел транспониране в българското законодателство на европейски директиви. 

Против измененията се обявиха от Патриотичния фронт (ПФ) и "Атака".

По време на дебатите депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро възрази: 

"Не може всеки друг да дойде и да ми хваща портфейла и да си вади каквото си иска от него. Този чужденец, който е дошъл в България, не може само защото се обявява за болен или принадлежащ към някаква уязвима група, автоматично да получава статут. Не може човек, който не е получил статут, да се хване за фондовете, които го обучават и му дават възможност за професии, защото това са фондове за нас, българите". 

По думите му, ако Европа финансира някакъв фонд специално за тях, да, но в никакъв случай те не трябва да точат българските фондове. 

Срещу даването на това право се обяви и Николай Александров от "Атака": 

"Вие уреждате именно такива центрове или т.нар. "горещи точки", където веднъж пристигнали в България, ние запазваме стария статут, но даваме възможност и за нов статут, и за международна закрила. С част от разпоредбите вървите към това, което и Кристалина Георгиева призоваваше преди месеци - да оправим демографията на България като приемаме бежанците". 

По-рано днес МВР, ДАНС и прокуратурата съобщиха, че при съвместна операция срещу незаконната миграция в цялата страна са задържани над 500 души, 46 от които са каналджии. Проверени са над 5000 превозни средства и над 9000 души в цялата страна, в акцията са участвали 1639 служители на МВР и близо 300 единици техника.