Следващата седмица президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Брюксел, за да поясни пред колегите си от Европейския съюз, че трябва да действат решително, ако искат да спрат масовия поток на бежанци, които навлизат на територията на Стария континент по суша и море. Турция е готова да окаже съдействие за спирането му, но Съюзът не може да очаква тя да го направи, ако европейските правителства не са в състояние да й предложат нещо в замяна, коментира американският вестник The New York Times, цитиран от "Фокус".За разлика от Европа, Турция прие политика на отворени врати за бежанците в началото на кризата в Сирия през 2011 г. Тя направи това от хуманитарна загриженост и неоправдан оптимизъм относно слабостта на режима на Асад. Но сега броят на бежанското население в страната нарасна до два милиона души. 

Правителството в Анкара се фокусира върху управлението на 27-те бежански лагери в страната и покриване на нуждите на 300 хил. души, настанени в тях. Останалите - около 1,7 млн. души, са пръснати из цялата страна. Те не се радват на подкрепата на местното население и условията им на живот се влошават. А ако не им бъде осигурен сигурен и достоен живот, то тези хора може да се насочат към Европа и дори да се радикализират. И в двата случая обаче ще има пагубни последици за турската и европейската сигурност. 

Ето защо Европейският съюз трябва да се откаже от самодоволното си спокойствие и да инвестира много повече на юг, за да се справи с бежанците. Защото Турция не може да бъде буферна зона за Европа. Изграждането на истинско партньорство между Брюксел и Анкара ще изисква не само преразглеждане на европейския подход към миграцията, но и позициите си за евентуално членство на Турция в Общността. Поемането на огромен брой бежанци показва, че Анкара може да бъде безценен съюзник на ЕС. Топката е в полето на Европа - и само нейните политици могат да решат дали ще премахнат пречките, които стоят пред приемането на Турция към европейското семейство.