Егоизмът като цяло е възприеман за негативно качество на личността. Никой не би се признал доброволно за егоист.

Но човек може да бъде егоист и в същото време да цени и обича близките си, да се грижи за тях и като цяло да е позитивна личност.

Ето и 5 причини, защо е добре да бъдете егоисти:

1. Егоистите водят по-хубав начин на живот.

Животът е лесен или труден, според това как сам човек си го направи. Истината е, че егоистите се стремят да имат хубав живот, те са мотивирани да постигнат лично щастие и са готови да учат, да работят усилено и да направят всичко, което е нужно, за да постигнат целите си. Те не се притесняват да преследват своите страсти в живота, защото знаят, че достигането им ще им гарантира дефиниция за успех и личен комфорт.

2. Егоизмът е форма на себепознаване.

Егоистите мислят над живота и съдбата си повече от другите хора. Те се замислят много и върху собствената си личност, върху работната си етика, върху имиджа си, върху поведението си спрямо другите хора и т. н. В дългосрочен план това (желанието за усъвършенстване) е начин човек да развие най-положителните свои характеристики и да се придържа към правилния път в живота.

3. Егоистите са щастливи, а щастието е заразно.

Истината е, че всички хора, докато са все още млади, се опитват да разберат света. Всички обаче, имаме нужда от помощ и време, за да разберем какво очакваме да получим от живота. Егоистите някак успяват да се преборят за щастие, а то е като заразна болест, тоест те правят щастливи и своите близки, защото излъчват позитивна енергия.

4. Егоистите се възстановяват по-лесно след провал.

Егоистите като всички хора се сблъскват по пътя си с неизбежните изпитания и премеждия. Те обаче винаги намират сили да се изправят след провал, просто защото ценят себе си. Човек трябва преди всичко да обича себе си, за да накара и другите да го обичат и уважават.

5. Егоистите не се примиряват с посредствеността.

Егоистите не се примиряват с неправдата, те странят от лошите хора в живота си и като цяло се стараят да се обграждат с правилни хора, които могат да добавят стойност в живота им, а не да отнемат нещо от него. Да бъдеш егоист значи да не се примиряваш с посредствеността. Да се опитваш да действаш с най-пълния си потенциал, да развиваш способностите си, като в същото време цениш всичко стойностно в живота си.