Мариана Пенчева отгежда 10 деца на бедни семейства, след като приюта затваря врати, пише "Борба". Това е факт от година и половина.

Жената възпитава децата със собствени средства. През 2010 година и по повод студентския празник получава Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро. Парите тя предоставя на своята сестра, за да подпомогне следването й.

Скоро след това Мариана започва работа в училището с пансион в дряновското село Гостилица като учителка на 10 деца, чиито родители са крайно бедни и са ги оставили на седмична грижа в институцията. Бързо се привързва към любопитните и жадни за знания малчугани.

Поради недостатъчно финансиране учебното социално заведение затваря врати и малчуганите трябвало да се върнат при семействата си, които нямат средства, с които да ги отглеждат. Тогава 28-годишната учителка решава да се бори за децата и да им осигури нормално детство.

„Не приемах, че бедността може да бъде причината да прекъснеш училище. Не исках да мисля затова как щяха да оцеляват тези деца, с които до вчера танцувахме, смяхме се, правихме театър. Не се живее лесно с ограбено детство, макар че се расте бързо. Не е редно, просто не е редно, да оставиш деца с таланти и потенциал да изкарват сами част от прехраната си и да се чувстват хора втора ръка.

Как това би било добър старт в живота? Но съдбата понякога се оказва благосклонна и хората, съпричастни на нашата кауза преди, откликнаха отново. Като резултат аз и десет от моите бивши ученици живеем в град Велико Търново и имаме шанса да учим и да бъдем като всички останали деца. Ние не сме институция, център, асоциация или нещо такова. Ние сме доброволци. Ние сме семейство, един нов тип семейство, чиято цел е да възпита чрез положителен пример и изкуство едни добри хора, защото преди да бъдеш лекар, учител, космонавт или какъвто и да е, трябва да си човек", смята Мариана.

Така младата жена успява да уреди необходимите документи, да запише децата в няколко училища в старата столица и вече година и половина отглежда в дома си пет момчета и пет момичета, предимно братя, сестри и братовчеди.Благодетелката поддържа връзка с родителите им, които не са се отказали от тях, но живеят на ръба на оцеляването и нямат възможност да ги приберат вкъщи.

От редакцията на вестник "Борба" предоставят адрес, на който желаещите могат да изпратят раници, екипи, учебници за трети, пети, седми, осми и девети клас, както и българо-немски и българо-английски речници. Децата се нуждаят от маратонки от 36 до 41 номер, хранителни продукти и перилни препарати.