Местните власти в индонезийския град Джакарта взеха решение да не работят след полунощ ресторанти, барове или нощни клубове. Инициаторите на решение обясниха, че то е с цел да се спре нарастващата наркоманията и проституцията, които застрашават 22 милионния град.

"Забраната не е формална и ще се изпълнява строго. Полицията и туристическата инспекция строго ще следят дали тя се изпълнява. Нарушителите на мярката ще понесат строги наказания", съобщиха местните власти. Противниците на това решение смятат, че то не бива да се отнася за чужденците, които живеят в Джакарта.

Според тях в града, където слънцето изгрява в 6 сутринта и залязва точно в 18.00 часа, след тежкия работен ден в тропически условия, една част от чужденците обикновено вечеря в къщи и си почива, а друга около полунощ посещава ресторанти, барове или нощни клубове за забавление. На тази забележка властите отговарят, че е по-важен общият интерес от единични желания на чужденците, независимо от това, че те са добре дошли в Джакарта и че градът е благодарен за техния икономически и социален принос.