Македонският премиер Никола Груевски посочи, че от началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония.

Позовавайки се на ситуацията с бежанците, с която се сблъскват държавата, Балканите и цяла Европа, Груевски посочи, че от началото на тази година почти 200 000 души, главно сирийци, са минали през Република Македония.

„Съседите на Сирия, например Ливан, Турция, Йордания, са силно засегнати, а първите признаци на социална тежест се чувстват и в балканските страни, чиито икономики не могат дълго да се справят с положението. Ние ще направим всичко, което можем, за да помогнем на тези хора, които търсят мир, безопасно пътуване и достоен живот. Но ние не можем да го направим сами” каза Груевски.

„Справянето с този проблем предполага по-силен ангажимент на Европейския съюз в сътрудничество с балканските страни”, добави той. „Единственият начин да решим бежанската криза в Европа е спешно да се обърнем към основната причина за тяхното страдание - в случая сирийския конфликт. Съществуващите различия около решението трябва да се оставят настрана. Нуждаем се от единство и обща позиция на СС на ООН”, подчерта македонският премиер.