Българското правителство категорично няма да допусне производството на генно-модифицирани продукти (ГМО) в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред бТВ.

"Късно снощи Министерството на земеделието и храните изпрати писма до Европейската комисия, с които заяви позицията си страната ни да е напълно свободна от култивирани от ГМО растения", каза Танева.

Министерство на земеделието и храните отстоява позицията си България да е освободена от отглеждане на ГМО култури, се посочва в 10 уведомителни писма, които ведомството изпрати до ЕК, за да гарантира, че в страната ни няма да се култивират ГМО продукти, каза Танева.

По този начин се осигурява невъзможност да има коригиране на географския обхват на база постъпили заявления или разрешения на ГМО продукти за култивиране. Съгласно Директива 2001/18/ЕО в срок до 3 октомври 2015 г., всяка от държавите членки има възможност да посочи дали желае да забрани отглеждането на ГМО продукти, за които има подадено заявление или издадено разрешение.

С писмата страната забранява култивирането на територията на страната на следните ГМО продукти: царевица Bt11xMIR604xGA21; царевица MIR604, царевица GA 21, царевица Bt11, царевица 1507 x 59122, царевица 59122, царевица 1507, царевица MON 810, соя 40-3-2, карамфил Moonshadow 1.

Такива писма преди България вече са внесени от страни като Австрия, Италия, Франция, Германия, Северна Ирландия, Шотландия, Литва, Гърция и Латвия.
Според редица експерти на ниво ЕС има силна кампания да се мотивират максимално много страни членки да се възползват от тази опция. Целта е да се даде силен отпор на ГМО индустрията, като по този начин се демотивира да произвежда такива храни.

Смята се, че ако ЕС излъчи силен отпор срещу ГМО продуктите и се достигне определен праг на отказали се страни, за ГМО индустрията ще бъде безпредметно да продължи с процедурата им по одобрение.

България вече забрани принципно разрешената за отглеждане в ЕС царевица от сорта MON810 с две решения на Министерски съвет – първото от 2010 г. и след това през 2014 г. Забраната по новата директива е потвърждение на същите решения, като се добавят и още няколко хибрида ГМO царевица.

По отношение на това дали ще има специален режим за допускането на търговията с ГМО продукт, Танева уточни, че ако има такъв, той трябва да касае целия ЕС.

"В хода на законодателните процедури в Европейската комисия България винаги е отстоявала позицията на най-стриктен режим. Пример за това е биологичното производство", посочи министър Танева. По думите ѝ производителите отговарят на потребностите на всички хора. 

"Когато на пазара има група хора, която не може да си позволи най-скъпото сирене, е нормално да има друг подобен продукт. Категорично се проверяват и вносните храни. Комуникираме постоянно с бранша. Наистина от българските производители има недоволство относно контрола. Всеки търси пълна гаранция за това, което употребява, всеки търси най-добрата храна. Най-добре е, когато хората могат да си позволят най-качествената храна", каза Десислава Танева.

По темата с антракса тя уточни, че към момента стопаните, които не ваксинират животните си срещу тази болест, не понасят санкции, но увери, че ще има законодателни промени в тази насока.

"Случаите, които възникнаха са в други землища, които вече станаха огнища. От следващата година списъкът ще бъде увеличен. Приемайки законите за ветеринарно-медицинската дейност, санкции ще носят всички", каза земеделският министър.

Българските фермери ще получат 250 млн. лв. през тази година, като тези пари в основната си част са европейски средства. Те ще се разпределят съгласно схемите за обвързана подкрепа. Това е с около 70 млн. лв. повече от миналата година, каза Десислава Танева.

Тя уточни, че земеделското министерство е подготвено и ще може да плати авансово 70% на животновъдите в седмицата 16-23 октомври. Млекопроизводителите също ще бъдат подкрепени, каза Танева.