Около 92 % от населението на света живее в райони, където свързването с 2G или по-добри услуги е достъпно. Четири милиарда души обаче все още остават без достъп до интернет, сочи доклад, цитиран от „Хюриет".

Според доклада, въпреки че мнозинството от световното население има около себе си безжичен интернет, около две-трети от този брой живеят без интернет.

Слоганът „Онлайн през цялото време, навсякъде" изглежда, че доминира в модерния живот заради уникалността на компютрите, таблетите и смартфоните, но това може да е илюзия според картата, подготвена от Оксфордския интернет институт. Тя е базирана на данни от Световната банка.

Картата илюстрира, че в няколко държави има население, където използващите интернет са малцинство. 4 млрд. души по света никога не са били онлайн или нямат редовен достъп до интернет.

Например, 80 % от населението на Канада, Великобритания, Германия, Норвегия, Швеция, Южна Корея и Катар са свързани с интернет. След тях се нареждат САЩ, Франция, Полша, Япония, Испания, Сингапур, Австралия и Тайван, но достъпът до интернет е в нивата между 40 и 50 %.

Междувременно нивата на достъп до интернет в Турция остават между 40 и 60 %. На това ниво са и Италия, Гърция, Русия, както и болшинството от държавите в Южна Америка и на Балканите.

На картата са отбелязани страни, където между 20 и 40 % от населението е свързано към интернет. Такива са Китай, Египет, Тайланд, Виетнам, Мексико, Перу, Еквадор, наред с Кения и Нигерия.

В доклада се подчертава, че някои от страните, където само 20 % от населението се свързва с интернет са Индия, Непал, Ирак, Индонезия, Шри Ланка и държавите в Централна Африка.