Екранизиран бестселър плюс режисьора Ридли Скот обещава филмово събитие или поне с такива очаквания е натоварен премиерният филм „Марсианецът“. Още един плюс е звездният актьорски състав, начело с Мат Деймън, Джесика Частейн, Кристен Уиг, Джеф Даниелс, Майкъл Пеня, Кейт Мара, Шон Бийн и други.
Бестселърът е на компютърния програмист Анди Уеър, написан е през 2011 г. и е отхвърлен от всички издателства, на които той го предлага. Затова Уеър започва да го публикува в блога си и веднага привлича огромен интерес. „Амазон“ го пуска като електронна книга и едва след това е издаден на хартия.
Мисията на „Арес III“ до Марс е прекъсната от опустошителна буря, която налага незабавна евакуация. Астронавтът Марк Уaтни (Мат Деймън) е пронизан от хвръкнала антена, съекипниците му (водени от Джесика Частейн) го смятат за мъртъв и го изоставят. Но Уатни оживява и се озовава съвсем сам на враждебната планета, на която с оскъдни запаси от вода, храна и въздух и без средства за комуникация прекарва година и половина. Той е ботаник и инженер-механик, изпратен на Марс да вземе проби от почвата, да научи повече за нейния състав и възможността за отглеждане на култури там. Има познанията и тренинга да намери начини да оцелее, но първо трябва да спечели най-важната битка - със собствената си воля. Той поддържа видео дневник на дейността си, подозирайки, че той може да послужи като последно завещание. На разстояние от милиони мили НАСА и екип международни учени работят неуморно, за да върнат Марсианеца обратно вкъщи, а междувременно екипажът му планира безразсъдна, ако не и невъзможна, спасителна мисия. Целият свят се обединява, за да подпомогне безопасното завръщане на Уатни.
„Това е историята на крайно оцеляване, - казва режисьорът Ридли Скот. - Марк Уатни е поставен под невъобразим натиск и изолация, а филмът е за това как той реагира на ситуацията. Съдбата на Марк се определя от това дали той се поддава на паника и отчаяние и приема смъртта като неизбежна, или избира да се осланя на своята квалификация, находчивост и чувство за хумор, за да запази спокойствие и да реши проблемите“.
Именно хуморът на Уатни, който му позволява да отхвърли безнадеждността и да запази разсъдъка си в такова бедствено положение, привлича към ролята Мат Деймън. „Хареса ми хуморът, не само в образа на Уатни, но и в другите персонажи, - казва Деймън. – Комедийният тон никога не е повърхностен и допълва наситения драматизъм на ситуацията, което не се среща често в научно-фантастичния жанр“.