Спецът по диетите професор Христо Мермерски е бил осъден в САЩ заради превишена скорост преди години, когато е живял и работил там. Това разкрива самият той пред "България днес"."Бях на честването на 80-годишнината на Джон Атанасов и 40-годишнината от откриването на компютъра. Беше петък. Съпругата на мой колега бе с раково заболяване и потеглихме с колата към нея. Аз шофирах. Вечерта между Индиана и Илинойс ме хванаха със 105 км в час при допустими 90", разказва гуруто на здравословния начин на живот.

Пътният полицай му казал да отиде в най-близкото съдилище, за да си плати глобата. Само дето денят бил петък и това можело да стане чак в понеделник сутринта. Понеже бил с дипломатическа кола по-късно същия ден се прибрал директно във Вашингтон. По начало за дипломатите не е задължително явяването в съда, но американците не се съобразяват много много с особения им статут, допълва ученият. След един месец той получил писмо,че заради неявяването си в съда е осъден на една година затвор и глоба от 5000 долара. "Щяха да ме арестуват и после да ме пуснат. За дипломатите процедурата е малко по-различна", пояснява Мермерски. За целия си престой в САЩ народният лечител нямал други нарушения. 

Проф. Мермерски съветва шофьорите да карат разумно и подкрепя идеята който кара пиян и дрогиран да влиза в затвора. Предлага също в България да се използва американския опит в законодателството.