Белите косми могат да бъдат притеснителни, особено ако все още се чувстваме млади. Макар да се смятат за признак на старостта, те могат да се появят на всяка възраст, особено в случаите, когато има предразположение към преждевременно побеляване. Често, заедно с белия косъм, се появява и изкушението той да се отскубне, а мнозина се питат дали това няма да се окаже погрешен ход.
 
Освен когато става дума за преждевременно побеляване на косата, белите кичури обикновено са признак на остаряване. Причината е, че с напредването на възрастта пигментните клетки, които придават естествения цвят на косата, постепенно загиват. Колкото по-малък е броят им, толкова по-малко е и количеството меланин в космените фоликули. Като следствие на този процес цветът на новата коса е вече бял. 
 
Много често срещан е въпросът, дали след отскубването на един бял косъм, следва да се появяват повече. Подобни твърдения са мит. Обяснението е, че това, което се случва в даден космен фоликул, не може да засегне процесите, протичащи в съседния. Това означава, че отскубването на определен косъм не може да доведе до появата на повече бели косми.

Важно е да се знае също така, че този навик не е препоръчителен. При изскубването може да се унищожи космения фоликул, съответно и растежът на косми от него. Така при отскубването на множество косми наведнъж е възможно да се формира плешиво петно в тази област. 
 
Любопитно е, че при мъжете първите признаци на побеляване са видими в брадата, след което преминават към мустака, а накрая достигат и до косата. При жените побелява първо косата в областта на слепоочията.