12 празника на рибата ще се проведат в община Велико Търново от февруари до юни. Те ще бъдат организирани на открито в съботни дни в различни села и градове по европроект, насочен към популяризиране на рибата и рибните продукти като здравословна храна. Целта е празниците да привлекат повече хора на дегустациите на рибни ястия и на срещите със специалисти, които ще разясняват ползата от тези храни.

В световен мащаб годишно на човек се падат 14 кг риба, в Европа - 25, а у нас консумацията е малко над 5 кг, каза експертът по хранене Наташа Димитрова:

Целта на тази програма е да убедим хората да консумират риба за тяхното здраве. Едно от най-важните неща, за които е полезна рибата, е сърдечно-съдовата система. Правено е сравнително проучване в Америка и в Япония. В Япония се консумира средно 100 гр. риба на ден и там населението боледува с 50 % по-малко от сърдечно-съдовите заболявания. Консумацията на риба намалява риска от астма с 30%. Правено е проучване с 35 000 жени и се вижда, че тези, които консумират риба два пъти седмично, имат по-малък процент заболеваемост от рак на млечната жлеза.

791 000 лева ще бъдат похарчени в кампанията за промяна хранителните навици на хората от община Велико Търново.