Средно по 7696 лева на месец са получавали 36-те служители в компанията "Южен поток България" през 2014 г. Работата по изграждането на газопровода на българска територия продължава, като загубата на дружеството възлиза на над 15 млн. лв. Това сочи финансовият отчет на компанията, пише "Труд".
Средните заплати в "Южен поток България" през миналата година са били намалени спрямо 2013 г., когато в дружеството са се разписвали срещу 10 873 лв. месечно.

Въпреки това заплатите им остават значително по-високи от средното за енергийния сектор – 1564 лв. В началото на годината енергийният министър Теменужка Петкова поиска заплатите на българските служителите в компанията да бъдат намалени до средните за сектора.
Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поставил въпроса със заплащането на общото събрание на акционерите в средата на тази година, става ясно от неговия протокол.
От "Газпром" са отговорили, че са съгласни с направеното предложение за намаляване на заплатите. От БЕХ обаче се оправдали, че не са готови да внесат предложение с новите възнаграждения. По тази причина такова не е гласувано.

Не е гласувано и предложението членовете на съвета на директорите да не получават възнаграждение.
Акционери в "Южен поток България" с равни дялове са руската "Газпром" и Българският енергиен холдинг. Капиталът на дружеството е 398 млн. лева.

Фирмата беше създадена, за да строи на наша територия газопровода "Южен поток", който руският президент Владимир Путин обяви, че прекратява, но и до този момент българските власти не са получили официално уведомление за това.
Според отчета на компанията до момента няма официален документ, който да спира проекта и изграждането му продължава по план.

През 2014 г. "Южен поток България" е похарчила близо 40 млн. лева за покупка на земи, дълготрайни активи и разрешителни за преминаване. Отчетена е 15.25 млн. лв. загуба към края на годината.