Правителството възнамерява да създаде нова мегаагенция за електронно управление. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за електронно управление, предаде репортер на БГНЕС.

Предложенията са изготвени от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която координира работата по електронното управление. Ако промените бъдат одобрени от кабинета, а по-късно гласувани и от Народното събрание, то ще се създаде нова Държавна агенция “Електронно управление“ (ДАЕУ) и Държавно предприятие “Единен системен оператор“ (ДПЕСО). Държавната агенция ще се създаде на базата на дирекция “Електронно управление“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.”Чрез реализацията на предложения модел в законопроекта се очаква да намали чувствително разходите за електронно управление и да ускори въвеждането му”, твърдят авторите на мотивите към законопроекта.

Държавна агенция “Електронно управление” ще е към МС, а председателят й ще се избира от правителството. За председател може да бъде избиран кандидат с най-малко 5-годишен опит в управлението на проекти в областта на електронното управление. Кандидатите ще трябва да представят публично концепциите си за управление на сектора.

“През последните 15 години отделните администрации провеждат некоординирани политики по електронизиране на услугите си и градят собствен капацитет и инфраструктура, обслужващи предимно собствените им вътрешни нужди. Това налага централизирането на усилията по въвеждане на електронно управление в единна структура, което ще елиминира дублирането на инфраструктура и на системи в администрациите, ще осигури ясни правила за допустимост на проектите за електронно управление и ще оптимизира съществуващите процеси в администрацията”, гласи друга част от мотивите за създаването на ДАЕУ.

Предвиденото със законопроекта Държавно предприятие „Единен системен оператор“ ще осъществява дейност по: разработка и интеграция на електронни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии; делегирано управление на междуведомствени проекти; защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги; поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и др.

ДПЕСО ще се управлява от генерален директор, който ще се назначава от председателя на ДАЕУ, а членовете на управителния съвет ще се избират от Министерски съвет по предложение на председателя на държавната агенция.

С цел прозрачност, към ДАЕУ се създава и поддържа публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии в администрациите, както и регистър на информационните ресурси, в който се съдържа информация за информационните ресурси в администрациите, посочват авторите на проектозакона.

Коментари, мнения и препоръки по идеите за промени на Закона за електронно управление могат да се правят до 15 октомври 2015 г.