Съветът на Европейския съюз одобри премахването на таксите за роуминг от средата на 2017-а г. Новият приет закон също включва разпоредби за защита на отворения интернет достъп, съобщи прес центърът на институцията.

Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец, като това ще сложи край на законодателната процедура. Новият закон ще влезе в сила вероятно през ноември, уточнява в. "Дневник". По-рано тази година беше постигнато споразумението между европейските институции за отмяна на роуминга. Таксите ще започнат да отпадат на 15-и юни 2017 г, което според Еврокомисията "ще позволи на потребителите да плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС".

Според ЕК, още през април 2016 г роумингът ще бъде осезаемо по-евтин, защото операторите ще могат да добавят само малка добавка към нормалните цени за потребителите, които използват услугите им в чужбина: 0.05 евро за минута за съобщение, 0.02 евро за изпратен SMS и 0.05 евро за използван мегабайт данни.

Втората цел, предвидена в регулацията е защитата на достъпа на европейците до интернет. Това означава въвеждане на принципа на неутралност в европейското законодателство. "Потребителите ще могат свободно да достъпват съдържание по свой избор и няма да бъдат несправедливо блокирани или забавяни. Платено приоритизиране няма да бъде позволено", пише Комисията. T.e. Еврокомисията е предвидила забрана за големите компании да получават по бърз трафик на уебсайтовете си от по-малките.