Истерията по "вълшебното" годжи бери го нарочи едва ли не за панацея. У нас обаче расте биле, което по нищо не отстъпва на хималайското "чудо". Името му е мъждрян - или бял ясен, а Ванга го предписвала на децата с церебрална парализа, разказва председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов.

"Годжи бери е почитано растение на доста места по света. Смята се, че увеличава дълголетието и благополучието. Забавя стареенето, приема се за красота, младост, енергия, сила. Приема се и за търпение", обяснява Емил Елмазов. Мъждрянът обаче по нищо не му отстъпва. Билкарите го наричат "женски ясен". Но признават, че тези малки дървета се срещат все по-рядко. "Белите му цветове, потопени в ленено масло и направени на екстракт, имат същия ефект като на годжи берито", подчертава Елмазов. Освен че подмладява лицето и го зарежда с витамини, белият ясен е мощен имуностимулант. Когато полученият мехлем премине през кожата, се отлага в подкожните мазнини и действа дълбочинно. "Организмът го задържа и си взима от него по толкова, колкото му е необходимо в даден момент", казва Емил Елмазов. Кората му пък е безценна, ако страдате от колит. Сокът на белия ясен е богат на манитол, който помага при запек.

В народната медицина цветовете на мъждрян, смесени с ленено масло, се използват за отпускане на схванати крайници. Според някои лечители той може да излекува дори пареза. "Ванга също имаше афинитет към този природен дар", спомня си Емил. Тя е препоръчвала обаче да се приема вътрешно, под формата на чай от цветовете и кората на растението. С тази напитка може да бъде облекчено състоянието на страдащи от детска церебрална парализа. "Лично аз предпочитам мъждряна пред годжи бери, тъй като си расте по нашите земи, в нашите вибрации и е адекватно тук той да действа много по-силно от нещо, което е донесено отдалеч. Нашите организми не са готови да разчетат чуждите билки веднага", казва билкарят.

Рецептата на пророчицата

Чаят, който баба Ванга е препоръчвала, се прави от цветовете и кората на маждряна. Кората се сварява за по-дълго време. Отделно листата се запарват. 3 части запарка на цветове и 1 част отвара от кората се смесват и получената течност се изпива.

Балсам за стомаха

Две-три супени лъжици счукани кори от мъждрян се заливат с две чаши вряла вода, разбъркват се добре и след като изстинат, се прецеждат. Получената течност се изпива в рамките на един ден.