Тихомълком управляващите подготвиха промени в Закона за военното разузнаване, чрез които да бъде отстранен директорът на службата Йордан Бакалов, научи "168 часа".

Според източници на вестника кръгове в мнозинството искат да поставят на този възлов пост друг човек. Премиерът подкрепи навремето издигането на бившия депутат от СДС, но сега той ще трябва да напусне поста.

Ето и предисторията как се стигна до "тихата" кадрова промяна.

"Дали Бакалов ще остане, зависи от това какви критерии за заемане на длъжността ще заложи законодателят, дали ще има изисквания, които да направят невъзможно оставането на сегашния началник на службата, а не от премиера", обясни близък до властта.

Бившият служебен министър на вътрешните работи в кабинета "Близнашки" не отговаря на изискванията, заложени в Закона за военното разузнаване, който се приема за първи път в историята на българското законодателство и днес бе гласуван на второ четене в пленарната зала.

Според критериите директорът на службата трябва да е работил поне 10 г. в системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили, с какъвто стаж Йордан Бакалов не може да се похвали. Останалите условия са изпълними за ексдепутата - да е завършил магистратура, да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, да има достъп до класифицирана информация с гриф "Строго секретно".

Така че единствената пречка за него е липсата на професионален опит в армията или други институции, занимаващи се с национална сигурност.

Вярно е, че Йордан Бакалов е бил член на комисиите за вътрешен ред, обществена и национална сигурност през всичките години, когато е бил депутат - от 1997 до 2013 г. В периода 1997-2001 г. дори е бил председател на парламентарната комисия, която наблюдава дейността на МВР. В последния си мандат е бил и в комисията за контрол над спецслужбите.

Именно заради това депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заедно с колегите си от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров, Корман Исмаилов и Явор Хайтов от БДЦ междувременно предложили да се създаде допълнителен текст в закона. Според него за професионален стаж в структурите на системата за защита на националната сигурност се смята и участието в комисии на Народното събрание, които имат отношение към сигурността и отбраната.

Мнозинството обаче е отхвърлило идеята и по този начин Йордан Бакалов вече не отговаря на критериите за директор на служба "Военна информация".

Депутатите обаче не признават, че причината да не приемат предложените текстове е Йордан Бакалов. "Решихме да се съобразим с мнението на опозицията в лицето на БСП, които бяха много недоволни, че има подобни идеи", коментираха участници в заседанието, предизвикало преврата в службата.

В крайна сметка става така, че Методи Андреев прави повторен опит да разшири обхвата на специалистите, които могат да станат директори, и в тяхната бройка да се причисли и Йордан Бакалов. Той отново иска стажът в Народното събрание и в комисиите му, свързани с вътрешната и националната сигурност, да се признава за професионален стаж.

Но кой знае защо в последния момент Андреев оттегля предложението си и комисията не го предлага да влезе в залата, научи "168 часа". Методи Андреев отказа да коментира текстовете, които е внесъл, и защо се е отказал от последното.