Всеки, който подкрепя левицата, се чувства предаден от разделението, обслужващо единствено политическите ни опоненти, каза по повод разделението и АБВ на президента Георги Първанов. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев при представяне на задачите на БСП по подготовката на изборите за Европейски парламент - май 2014 г.

„Инициаторите на разделението, което преживяхме, говори нови и благи думи за намеренията им и жлъчни за ръководството на БСП. Всеки един от нас преживява случилото се. Бяхме изненадани от засада, бяхме ударени от гръб. По всичко личи, че ще се борят за гласове вляво, за наша сметка.

Време е партията да знае, че от самото си зачеване АБВ е замислено не като дискусионен форум или инструмент за разширяване политическото влияние, а като ясен политически проект, конкурентен на БСП", посочи Станишев.

„Било каквото било. Нека да затворим тази страница, и да си гледаме нашата работа", призова той.

„За един месец не чух нито една нова идея, която да не е споделяна от нас. Били зад правителството, пък не сме били изпълнявали нашата програма чрез правителството. Щели да ни помагат да си увеличим избирателите, да им благодарим за тази мечешка услуга и повече да не се занимаваме с тях", заяви Сергей Станишев.

Икономически активната държава е нещо добро и необходимо, а не отживелица. „Дадохме предимство на националните задачи, пред които е изправена страната. Успяхме на огромен натиск и показахме с действие че възстановяваме демократичната държавност, подкрепяме бизнеса и помагаме на тези, които имат нужда", заяви Станишев.

„Защо е важно да спечелим точно сега точно тези избори? Какво би станало, ако допуснем тези избори да бъдат спечелени от десницата в България и Европа? Ако сме наясно с това за каква България и Европа се борим, дали е възможно да променим България без промяна в Европа? В каква кондиция е партията, за да смятаме, че можем да изнесем на гръб тежката кампания? Нека се опитаме да направим равносметка на тази сложна и наситена година, която беше изпълнена с ясната готовност на БСП да поеме отговорността за управление на държавата", каза той.

„Преминахме през предизборна кампания, белязана от скандали, натиск от властта, за да се озовем в ситуация на отказ от признаване на резултатите. Само преди 8, 7, 6, 5 месеца основната тема беше, че правителството всеки момент ще падне. Днес, въпреки ежедневните разкрития за масираното ограбване на народа, за подслушването на 800 журналисти, бизнесмени, политици, интелектуалци, за погазването на права - продължават наглите си опити с всички средства да си върнат властта", посочи Сергей Станишев. „Изправени сме пред концентриран, целенасочен и безпардонен глад за власт", допълни той.

Трябва да направим необратима посоката на развитие, да направим така, че да е невъзможно ГЕРБ и подобни на нея групировки да обърнат тази посока и да ни върнат назад, продължи председателят на БСП. „Това е причината и за тази бясна съпротива, която идва от много посоки", заяви Станишев.

„Имаме правителство, което чрез своята програма за първи път подложи на съмнение и ревизия дори ценностната система на този преход. Поемаме курс към реиндустриализация на страната, защото е национална задача. Искаме да възстановим мощта на енергетиката", посочи лидерът на БСП.

„Тази битка ще е дълга и трудна. Лесно е да смачкаш един човек, да унищожиш една фирма, лесно е да ликвидираш, да плашиш и да държиш в подчинение, но е ужасно трудно да убедиш, че може и иначе - по човешки. Едното става за миг, другото - с години", подчерта той.

Сергей Сатанишев изведе като основни приоритети индустриализацията, модернизацията и социална държава.
„Икономиката ни трябва да бъде насочена към икономика на науката", каза още той.