Стотици ирански войници са пристигнали в Сирия през последните 10 дни и ще се присъединят към правителствените сили и техните ливански съюзници от Хизбула в голяма сухопътна офанзива, подкрепени от руските въздушни удари, съобщи Reuters, като се позова на два независими един от друг ливански източника."В близко бъдеще руските въздушни удари ще бъдат придружени от наземна офанзива от страна на сирийската армия и нейните съюзници", заяви един от източниците, запознат с политическите и военни събития в конфликта.

"Възможно е, следващите сухопътни операции да бъдат насочени към провинцията Идлиб и Хама", добави източникът. Целта на операцията е възвръщането територия, загубена от правителството на президента Башар ал-Асад.

Това вероятно е нововъзникващ военен съюз между Русия и други основни съюзници на Асад - Иран и Хизбула - фокусирани върху възвръщането области на Северозападна Сирия, заети от бунтовниците по-рано тази година.

"Специални части на иранските сухопътни сили започнаха да пристигат в Сирия. Войници и офицери, подготвени за участие в тази битка. Те не са съветници, става дума за стотици военни с оборудване и оръжия. Те ще бъдат последвани и от други военни части", заяви вторият източник. Иракчани също ще вземат участие в операцията..

До този момент, директна иранската военна подкрепа за Асад бе най-вече под формата на военни съветници. Сега Техеран мобилизира шиитските милиции, включително иракчани и афганистанци, за да се борят заедно със сирийските правителствени сили.

Хизбула от Ливан воюва редом със сирийската армия от началото в конфликта.

Руските ВВС нанесоха първите въздушни удари в Сирия в сряда, като избраха райони в близост до градовете Хомс и Хама в западната част на страната, където силите на Асад се бият с бунтовнически групи, макар и не от „Ислямска държава”, която се съсредоточава най-вече в север и на изток в Сирия.