Непосредствено преди големия юбилей на Георги Мишев, ИК „Хермес“ има удоволствието да ви покани на среща разговор с писателя. Заповядайте на 8 октомври (четвъртък) от 17,30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, град Русе.

Хронологията на разказа на места се пропуква, нямам търпение да стигна до днешния ден, когато станаха реалност виртуалните ни предчувствия, съмнения, страхове от задаващото се бъдеще. Надявахме се, че Кръчмарят все ще се яви някой ден да предяви сметката, че Историята последна ще си каже думата. Историята продължава да мълчи, защото се пише от победителите или от техните деца и внуци. Учебниците продължават да залъгват поколенията с фалшификати; издателствата, създадени с пари от червени куфарчета, поднасят книги ментета; факултетът по история произвежда нови историци, обучени от ченгета и от потомци на комунистическата номенклатура... Няма сметка, няма равносметка. Има вини, няма виновни.
Писането, казва Фокнър, е просто сглобяване. Сега се опитвам по обратния път да разглобя изминалите години, да проумея някаква закономерност, която ни докара до днешния хал... Да се измъкна от журналистическия възторг, който е по-възбуждащ от телешкия...


Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др.
По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци“, „Вилна зона“, „Дами канят“, „Самодивско хоро“, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ и др.
Под знака на ИК „Хермес“ излязоха две книги на Георги Мишев. Мемоарната книга „Мир на страха ни“ предизвика завиден интерес още с излизането си през ноември 2014 година и вече има три тиража. Второто издание на романа „Патриархат“, което се появи в началото на 2015 година, също беше посрещнато радушно.
Георги Мишев е носител на множество признания и награди.