Категорично подкрепям министър Ненчев - като министър той показа едно ниво на независимост и загриженост, както за отбранителната способност на българската армия, така и за нейната съвместимост със силите на НАТО, което е непознато в историята ни до момента.

Това заяви днес в кулоарите на НС съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев по повод искането на оставката на военния министър от страна на БСП лява България, предаде репортер на БГНЕС.

Не просто го подкрепям, а му давам много висока оценка на политиката, която води - изключително вярна, подчерта Кънев. „Никаква непоследователна политика не виждам - политиката на министъра на отбраната Николай Ненчев е изцяло последователна”, така отговори той на въпрос дали има вина министърът и заради подадената оставка днес на командира на ВВС, генерал-майор Румен Радев. Според Кънев политиката на Ненчев е насочена към две неща - независимост на българската отбрана и съвместимост със службите на НАТО, „тъй като знаете, че българската авиация вече повече от десетилетие не е съвместима с партньорите, т.е. е безполезна за отбраната за страната”, уточни виждането си Кънев. „И на второ място - увеличаване на отбранителната способност на държавата, което е изключително важно в настоящия момент. При всяко положение РБ е твърдо и за увеличаване разходите за отбрана и категорично за увеличаване на отбранителната способност на Българската армия”, каза партийният ръководител.

„Да, Полша е пример за държава, която ползва руска военна техника и има лиценз за да извърши необходимите ремонти на самолети, по начина, по който поддържа своите МИГ-ове, а това е много добро, макар и временно решение за проблема, който имаме, коментира той скандала около българските МИГ-ове. Трайното решение е България да има произведени в държави от НАТО военно-въздушни сили и ние ще стигнем до това решение в рамките на възможностите на бюджета си”, каза той.