Заради опасността страната да остане без въздушна техника за гасене на пожари, Министерството на отбраната обяви ускорена процедура по избор на изпълнител за ремонт на един вертолет Ми-17. Прогнозната стойност на поръчката възлиза на 3 750 000 лв., без ДДС, предаде репортер на БГНЕС.

“Ми-17 е единственото средство, с което разполагат Военновъздушните сили, притежаващо способности за гасене на пожари в труднодостъпни райони от въздуха. Поради интензивното използване на вертолети Ми-17 в борбата с горските пожари през периода юли-август 2015 г., остатъчният ресурс, с който разполагат вертолетите Ми-17 от състава на ВВС, е силно ограничен. За да се избегне загубата на оперативни способности и лишаване на ВВС от най-ефективното средство за борба с пожарите, е необходимо спешно да се ремонтира един вертолет Ми-17”, се посочва още в документацията на обществената поръчка.

Кандидатите трябва да са изпълнили поне три договора, еднакви или сходни с предмета на поръчката в последните пет години. Срокът на изпълнение на дейностите трябва да е до 10 месеца, считано от датата на подписването на договора. Документите се приемат до 15 октомври, а изборът ще е на база “икономически най-изгодна оферта”. Основният ремонт на вертолета Ми-17, който сега се намира на авиобаза “Крумово”, трябва да осигури неговата експлоатация за период от поне седем години.

Един от вертолетите Ми-17, който е на въоръжение в българската армия, бе единствената техника, която се включи в парада по случай Деня на храбростта на 6-ти май тази година. Вертолетът прелетя над центъра на София с развят български трибагреник.