Бившият претендент за председател на Върховния касационен съд и негов настоящ заместник-председател Таня Райковска е новият конституционен съдия от квотата на съда.

Тя беше избрана със 112 гласа от общото събрание на Върховния административен и Върховния касационен съд след балотаж със заместник-председателя на ВАС Боян Магдалинчев. Той получи при второто гласуване - 52 гласа. За разлика от първия вот при балотажа недействителните бюлетини бяха повече - 12.

Общото събрание днес излъчи общо четирима кандидати. Двама от тях - съдия Борислав Белазелков и Симеон Ченачев получиха съответно 39 и 25 гласа. 

Така след вота за поредна година беше спазено т.нар. джентълменско споразумение между Върховния касационен съд и Върховния административен съд, според което двете институции се редуват в излъчването на свой представител за Конституционния съд.

Райковска е третият нов член на институцията, в която тази есен трябва да бъдат сменени четирима. Наскоро президентът Росен Плевнелиев издигна бившият премиер Филип Димитров и преподавателят от Софийския университет "Св. Климент Охридски" Мариана Карагьозова за членове на КС. Скоро и парламентът трябва да проведе избор и да излъчи един нов член. Номинациите за това място са две - на омбудсмана Константин Пенчев (номиниран от ГЕРБ) и на члена на Висшия съдебен съвет - Михаил Кожарев (издигнат от Патриотичния фронт).

"За мен е важно да сме всички тук. За мен е важно да чуя вашето мнение, въпреки че гласуването е анонимно. В моя професионален път съм срещала много пречки, преодолявала съм ги, и съм казва какво мисля. Трябва да сме с високо вдигнати глави и да отстояваме правото. Не закона, а правото. И праведливостта", заяви Райковска след като беше избрана.

Заседанието се проведе в условията на евакуация на граждани заради пореден сигнал за бомба в Съдебната палата. Панов и Колев поеха общо отговорност за провеждането на събранието в условията на публичност - в палата бяха оставени и журналистите.