Русия и САЩ са със сходни позиции по отношение на целта за решаване на конфликта в Сирия, но има разногласия за пътя, по който тя да бъде достигната.

Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров след срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Той припомни думите на президента Путин пред Общото събрание на ООН, че Русия активно ще съдейства за решаването на сирийския проблем, като се създадат условия самите сирийци да решат как да живеят в своята страна, правата на всички да бъдат спазени, да бъдат представени в структурите на властта и самите те да сложат край на братоубийствения конфликт. Ние сме съгласни с това, че тези цели трябва да бъдат постигнати, каза той и подчерта, че двете страни обаче имат разногласия по отношение на това как да се върви към постигането им. Русия настоява, че съдбата на президента Башар Асад трябва да се решава от самите сирийци.

"Нашата позиция е ясна - ние не се занимаваме със смяна на режими, нито с обсъждане на съдбата на легитимния президент на суверенна държава", каза той. Съдбата на своя президент трябва да решават гражданите на една страна", подчерта той. Главното е, както посочи той, всички политически сили - и тези, които са представени сега във властта и тези, които са в опозиция, да се споразумеят в бъдеще основите на държавата да бъдат такива, че да отговарят на интересите на всички. Едва след това може да се обсъжда въпроса за личностите в политиката, каза Лавров.