Подадохме в прокуратурата сигнал, свързан с многобройни нарушения във ВЕИ сектора от всякакво естество. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на НПРО с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи Фокус.

"Тези нарушения водят до това таксата "Задължение към обществото" да бъде увеличавана постоянно и всички ние да я плащаме", заяви Домусчиев. Според него перспективата е да има и следващи увеличения, ако не промени нещо в системата. По думите му, има нарушения в процеса на присъединяването на ВЕИ централите.

"Още към края на 2009 г. заявените за присъединяване мощности са били в размер, който сочи преизпълнение на националната индикативна цел от 16 % съгласно директива 9/28 на ЕС. Голяма част от становищата давани за присъединяване от НЕК са при липса на документи по наредба 6 за присъединяване", посочи Домусчиев.

Председателят на КРИБ поясни, че ЕРП-тата са присъединявали ВЕИ централи без съгласувателна процедура от НЕК и всеки, който е поискал е присъединяван. "При програма от 330 мегавата фотоволтаични, в момента имаме над 1 400 мегавата", допълни Кирил Домусчиев.