Германски прокурори са започнали предварително разследване срещу дъщерната компания на "Фолксваген" "Ауди" заради скандала с манипулираните емисии на вредни газове, предаде "Ройтерс", позовавайки се на местни медии.

Волфрам Херле, главен прокурор в родния град на "Ауди" Инголщад, в южната част на Германия, бе цитиран да казва за Funke Media, че е започнало предварително разследване, за да се установи дали има предпоставки за официална процедура срещу компанията.

"Ние в момента проверяваме всички факти, за да решим дали трябва да се започне разследване", каза той.

Нито прокурорите от Инголщад, нито "Ауди" са коментирали информацията.

"Фолксваген" вече призна, че около 11 милиона автомобила са оборудвани със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове при тестване на дизеловите коли. В този брой влизат 5 милиона леки автомобила "Фолксваген", 2.1 милиона от марката "Ауди" и 1.2 милиона с емблемата на "Шкода".

Засегнатите модели на "Ауди" включват А1, А3, А4, А5, А6, ТТ, Q3 и Q5.

В понеделник германската прокуратура започна разследване срещу бившия главен изпълнителен директор на германския автомобилен гигант "Фолксваген" Мартин Винтеркорн, за да бъде установена ролята му в скандала с манипулираните резултати от тестовете.

Надзорният съвет на "Фолксваген" назначи в петък ръководителя на спортните модели "Порше" Матиас Мюлер за нов главен изпълнителен директор на "Фолксваген" на мястото на Винтеркорн.

По-рано тази седмица ръководството на "Фолксваген" временно отстрани ръководителите на отделите за изследвания и проучвания във "Фолксваген" и дъщерните компании "Порше" и "Ауди".