С приетата програма днес от МС се поема политически ангажимент да се увеличат разходите за отбрана на 1,35 от БВП за 2016 г. - това е нивото, което имахме на разходите за отбрана от 2014г. в план увеличаване на разходите на 1,5 след 2018 г. и постигане на 2% от БВП до 2024 г. Това каза зам. военният министър Димитър Кюмюрджиев след като правителството прие програма за развитие на отбранителните способности, предаде репортер на БГНЕС.

Кюмюрджиев заяви, че сумите и процентите, които съобщава са съгласувани от министерство на финансите. Според различни изчисления в момента разходите за отбрана се изчисляват на около 1,1% от БВП.

Въз основа на тази програма съобразно финансовите възможности и приоритетите в нея ще бъдат изработени от МС „проекти за модернизация на остарелите руски и съветски платформи, които все още се използват от българските ВС”. „Към този момент правителството даде мандат на министъра на отбраната за провеждане на преговори за закупуване на нов многоцелеви боен самолет който да бъде на въоръжение в БА в един хоризонт до 2018г. Това е проектът, който е най-напреднал, всички други проекти, които са отразени в програмата – тези проекти ще бъдат на вниманието на правителството и съобразно възможностите на бюджета ще бъдат финансирани в хоризонт 2020г.”, каза зам.-минситрът и заяви, че този документ създава правните условия за започване на реформите в българската армия, в българските въоръжени сили.