Русия ще използва единствено военновъздушни сили в Сирия и действа по искане на президента Башар Асад срещу групировката „Ислямска държава“, заяви пред журналисти Сергей Иванов, ръководителят на администрацията на президента Владимир Путин.

„Както вече каза нашият президент използването на сухопътни въоръжени сили във въоръжените действия е изключено“, допълни още той. „Военната цел на операцията е единствено въздушна поддръжка на сирийските правителствени сили в тяхното противопоставяне на „Ислямска държава“, каза той.

„В тази връзка искам да ви информирам, че президентът на Сирия се обърна към ръководството на нашата държава с искане за военна помощ“, каза още Иванов, който допълни, че борбата срещу тероризма трябва да става в съответствие с международното законодателство. Той заяви, че във връзка с това има „принципни различия“ в подхода на Русия и нейните западни партньори, които не спазват международното законодателство, за разлика от Москва.

В същото време Иванов обърна внимание и на необходимостта действията на Русия да се координират с „партньорите, съюзниците и нормите на международното право“. „Вие всички много добре знаете, че на територията на Сирия, Ирак, а в скоро време не е изключено и на други места в Близкия изток, се нанасят ракетно бомбени удари от редица държави“, каза Иванов, като посочи САЩ, Австралия и Франция като страни, участващи в подобни удари.

Той същ така поясни, че операцията в Сирия ще бъде временна, но отказа да уточни вида на въоръжението, което ще се използва. Според него операцията има „точно определена времева рамка“, но все още е много рано да се каже колко руски самолети ще участват, както и какви оръжия ще ползват военновъздушните сили.

Според Иванов „не става дума за постигане на каквито и да е било вътрешнополитически цели или удовлетворяване на амбиции, в което често сме обвинявани“.