Съвета на Федерацията на Русия даде съгласие на Владимир Путин да използва военно-въздушните сили на страната в Сирия, съобщи шефът на администрацията на Кремъл Сергей Иванов. Решението е взето с пълно единодушие от 162 гласа.Решени са и всички финансови и социални въпроси, свързани с обезпечение на руските военнослужащи в Сирия, те ще бъдат задействани при тази операция. Според Кремъл, руските самолети са в Сирия по молба на нейния президент Башар Асад.

Засега съгласието е само за военно-въздушни сили, подчерта Сергей Иванов. Според него, руските самолети ще оказват въздушна подкрепа на сирийската армия във войната срещу „Ислямска държава”.

Стана ясно още, че Москва е обезпокоена от нарастването на броя на руските граждани, които се присъединяват към „Ислямска държава”. Според Сергей Иванов „става дума не са десетки, не и за стотици, а за хиляди такива желаещи, част от които са се върнали на територията на Русия”.

От Кремъл съобщиха, че всички партньори и съюзници на Русия ще получат официално съобщение за приетото решение, а по линия на военните ще бъде предадена и специфична информация за руските сили в Сирия.