Провеждане на предварителни избори вдясно за излъчване на кандидат-президент за вота догодина - тази директна оферта отправи от ефира на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБРадан Кънев. Той подчерта, че така може да се гарантира и докаже прозападно, реформаторско и истински дясно управление. „Не през предсрочни избори, а през президентски", поясни реформаторът.

Радан Кънев е категоричен, че трябва реформаторите, десните в България чрез президентските избори да гарантират промяна на дясно. Според него на едни такива предварителни избори ще стане ясно ако в ГЕРБ или РБ има про-ДПС течение, както и такова, което е дясно и против това. „Нека се сблъскаме идейно и един да каже категорично: Аз съм за дясно реформаторско управление, а друг да каже: Аз ще търся подкрепата на ДПС", обясни идеята си Радан Кънев и посочи, че след това ще се види какво ще се случи. Той подчерта, че за пръв път обявява тази идея.

След една година управление трябва да излъчим смелост и избор, категоричен е Радан Кънев, който днес празнува 40-годишен юбилей. Изборът е ще прокараме ли промените в Конституцията, които са плод на много тежък компромис или ще ги подменим, обясни той.

Радан Кънев увери, че няма повод за срам и съвестта му е чиста. Кънев защитавал министри, които оглавяват най-трудните сектори и които правят реформи - някои по-бързо, други по-бавно.

Радан Кънев отрече да има кандидат за Комисията за защита на конкуренцията и заяви, че подобни твърдения са глупости. Той е категоричен, че не може в модерна, развита държава КЗК да бъде определяна с договорки под масата.

Реформаторът отбеляза, че с Борисов говорят на един език, но съвсем не може да каже същото за Цветан Цветанов. Имало атаки срещу реформаторите, предвид местните избори.

Радан Кънев обясни, че парламентът е много труден, мнозинства имало всякакви - 10 мнозинства, златни пръсти, златни патерици и т.н.

В момент, в който партньорите те удряли в гръб с ДПС, се поставял въпросът има ли действително дясно реформаторско бъдеще 43-ият парламент.

Борисов е човекът, който трябва да направи избор в крайна сметка. Аз моят избор съм го направил. Моят избор е категорично за дясна реформаторска политика. Голямото решение, което трябва да взема има друга характеристика, обясни Радан Кънев. Решението било може ли в тази сложна международна обстановка, в която се намира България, да хвърли страната в криза. Излизането на РБ от управлението е категоричен белег на криза. То престава да е реформаторско. Вариант да се върви прозападен десен реформаторски път без РБ няма и това го знае всеки и в България, и на изток, и на запад от България, категоричен е Радан Кънев.

Трябвало да се даде отговор на въпроса може ли в тази международна обстановка да се хвърли страната в криза или трябва да се търси политическо решение в рамките на наличните избори.

„Правителството на България трябва да бъде съхранено, но за да се направи изборът към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък - реален избор на дясно и дистанциране от АБВ И ДПС или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е „под масата", обясни още Радан Кънев.