Пет стотинки на минута разговор с всички фиксирани и мобилни мрежи в страната, 10 стотинки на минута в роуминг в Европа, отчитане на всяка секунда, само предплатен вариант на услугата, и всичко това - през интернет, чрез мобилно приложение. Това като цяло са параметрите на офертата от дълго чакания на българския пазар четвърти мобилен оператор. От двете лицензирани да бъдат алтернатива на трите телекома компании - "Макс телеком" и "Булсатком", първа "Макс телеком" успя да стигне до търговски старт. От вторник, 29 септември, операторът предлага освен мобилния интернет, който имаше и досега, и мобилен пренос на глас през приложение, достъпно при наличието на интернет връзка.

На пръв поглед стъпката не е революционна, доколкото и досега абонатите на мобилните оператори можеха да говорят през приложения, като Viber например. Разлика обаче има и тя е съществена - за пръв път клиент, който не желае да ползва нито "Мобилтел", нито "Теленор", нито БТК, може да се откаже от тях и да премине към "Макс телеком". Което с останалите налични и до момента приложения нямаше как да стане.

Засега услугата не е достъпна за 100% от хората, но допълнителната конкуренция на пазара е факт. Що се отнася до "Макс телеком", дали той ще оцелее в конкуренцията на трите утвърдени оператора е въпрос на пари и търговска политика, пише "Капитал".


От вторник клиентите на "Макс телеком" могат да използват Voicer - мобилно приложение, което предлага провеждане на мобилни разговори през интернет (т.нар. Voice over IP - VoIP). За целта желаещите могат да изтеглят софтуера за операционните системи Android на Google и iOS на Apple. Услугите от този тип се наричат Over the top (OTT) и постепенно започват да придобиват все по-голяма популярност. От една страна, това се дължи на факта, че доста съществуващи чат приложения като Skype, Viber или WhatsApp предлагат подобни възможности, а от друга, различни мобилни оператори търсят начини да предложат на клиентите си по-добри услуги с добавена стойност, базирани на тях.

"Това е световна тенденция - постепенно навсякъде навлизат подобен тип услуги (OTT). Причината е, че телекомите се преориентират към преноса на данни", коментира Нейчо Величков, главен изпълнителен директор на "Макс телеком", при представяне на услугата.

Конкретно Voicer на "Макс телеком" идва в комплект със SIM карта и собствен номер (с код 0999). Ако потребителят иска да ползва 4G мрежата на мобилния оператор, той слага картата в устройството си - смартфон или таблет. Условието е апаратът да е съвместим с LTE стандарта. Ако пък клиентът само ще говори, той може да вземе само номера, без да слага физически картата в смартфона, но тогава ще трябва да разчита на друг източник на интернет сигнал - от WiFi до мрежите на останалите три мобилни оператора.
Voicer е разработено от Genband, компанията, която стои зад мобилното приложение за интернет разговори Fring. На базата на него е развит софтуерът на "Макс телеком", но той е изработен по специфичните изисквания на оператора, каза Величков. В момента има възможност за ползване на онлайн чат, както и за провеждане на видеоконферентни разговори.

Всеки нов играч, на който и да е пазар, може само да е от полза за потребителите, коментира в студиото на Bulgaria ON AIR IT експертът Христо Ласков. 

„Това е само още едно юридическо лице, което ще се бори за вниманието на клиента", който ще бъде примамван с нови услуги, коментира Ласков.

„Това, което представят MAX на чисто технологично ниво е използване на гласова телефония чрез гласови съобщения. Услугата е подобна на Viber като крайният клиент получава номер и той може да бъде избиран дори и да няма сим карта в телефона си. Това е нещо като виртуална сим карта", коментира Ласков, като уточни, за активирането на VIber все пак е необходима сима карта.