Над 2700 деца са в регистъра за осиновяване у нас, а одобрените кандидат-осиновители са с над хиляда по-малко. Владислава е дизайнер на бижута. Отскоро работи с осиновители и деца. Също отскоро е майка на две прекрасни деца близнаци - момче и момиче.„В момента са на година и 8 месеца и са най-сладките деца на света просто. Няма, няма такива. Аз съм изключително благодарна на биологичните им създатели за това решение, защото ако те не си бяха оставили децата, ние нямаше да имаме това щастие и невероятния шанс да сме родители”, казва тя пред bTV.

Отскоро във Варна и София има безплатни психотерапевтични групи за осиновени. 

„Аз самата съм осиновена и извървях един доста дълъг личностен път на осъзнаване и на смяна на фокуса на моята лична история, защото в голяма част от осиновените живее едно усещане за изоставеното дете”, посочва специалистката Дора Прангаджийска.

Годишно у нас се осиновяват около 700 деца. В момента се подготвят промени в Семейния кодекс, които да оптимизират законодателството. Обсъжда се въвеждането на горна възрастова граница на осиновителите, разкриването на тайната на осиновяването и условията за вписване на децата в регистрите.

„Мисли се по какъв начин действително да бъде оптимизирана и дейността на действащите съвети по осиновяване, в които се развива процедурата на национално осиновяване, на съвет по международно осиновяване, за да стане максимално прозрачна процедурата и да няма такива обвинения, че действително има някакви съмнения за корупция”, заяви Камелия Николова от Главна дирекция "Контрол по правата на детето" – ДАЗД.

За последните 5 години у нас са осиновени почти 4 хиляди деца.